Udskriv denne side

Laktoseintolerance

Hvad betyder laktose intolerance og hvor findes det:
Laktoseintolerance betyder manglende evne til at fordøje laktose, som er mælkesukker. (en normal tilstanden for 75% af jordens voksne befolkning, det er faktisk kun her i det nordvestlige hjørne af Europa de fleste kan tåle mælk hele livet). Laktose findes kun i mælk og mejeriprodukter
Hvem får laktose intolerance:
Kun 2 % af den danske befolkning får det. Hyppigheden er størst hos grønlændere, indvandrere og adoptivbørn (i sær fra Sydøstasien). Debutalderen er 2-5 år.

Hvad er symptomerne:
Fordøjelsesproblemer med diarre, oppustethed og mavekneb. Tilstanden er ikke skadelige, men den kan være meget ubehagelige. Symptomerne skyldes manglende eller nedsat aktivitet af laktase i tyndtarmen. (det stof som spalter sukkerstoffet i mælken, Laktosen.)

Kan jeg spise mælkeprodukter:
Ja. ny undersøgelser viser at de fleste med laktoseintolerance tåler op til 6-7 g laktose ad gangen, og nogen tåler helt op til 12 g uden at få symptomer. Det svarer til henholdsvis 1½ dl og 2½ dl mælk, hvilket giver større mulighed for variation i den daglige mad, samt større chance for at få nok Kalcium. Hvor meget du tåler afhænger ikke blot af mængden du indtager, men også hvilke typer mejeriprodukter du vælger og hvad du spiser/indtager sammen med dem. Laktose indtaget i forbindelse med et måltid giver eksempelvis færre symptomer end laktose indtaget på tom mave, hvilket skyldes forsinket ventrikeltømning (mavesækstømning), kombineret med en længere tarmpassagetid. Under modning af oste fermenteres laktose af mælkesyrebakterier. Det betyder, at alle faste oste kun indeholder spor af laktose. Hytteost og feta ost indeholder 0,5-1,0 g laktose per. 100 g, og kan derfor også sagtens indgå i den daglige kost. Ofte er det lettere at tåle syrnede mælkeprodukter end alm. mælk. Pga. de indeholder en lavere mængde laktose. Nogle tåler sødmælk bedre end let-og skummetmælk og kacaomælk bedre end alm. mælk, hvilket formentlig skyldes en forsinket ventrikkeltømning pga. højere fedtindhold og højere osmolaritet.

Får jeg nok kalcium, hvis jeg har laktoseintolerance:
Ja, langt de fleste kan sagtens få dækket halvdelen af sit kalciumbehov, da et par skiver ost og et glas mælk eller portion yoghurt fordelt hen over dagen dækker ½ delen af kalcium behovet, resten får man fra andre medvarer behov Fjerner man alle mælkeprodukter fra sin mad fjerne man samtidig lidt over- halvdelen af kostens kalcium, hvilket har uheldig betydning for opbygningen af knoglerne og på sigt forebyggelsen af knogleskørhed (osteoporose) Specielt børn kan have svært ved ikke at få nok kalcium uden mælkeprodukter.

Hvordan finder jeg ud af hvor meget mælk jeg kan tåle:
Der er formentlig stor forskel på, hvor meget mælk den enkelte kan tåle, så for at du kan finde din egen tærskel, må du starte med at indtage små mængder og langsom trappe op. HUSK - Der er ingen skade sket ved at overskride din tærskel, det kan selvfølgelig være ubehageligt for dig, men samtidig er det muligt efterhånden at vænne sig til at tåle større mængder.

Hvornår er symptomerne mindst:
Risokoen for symptomer er mindst når mælk indtages sammen med et måltid. Mange tåler syrnet mælkeprodukter bedre end almindelig mælk.

Gode råd til dig der har laktoseintolerance:
Start med små mængder mælk og trap langsomt op indtil du ved, hvor meget du kan tåle. Start med syrnede mælkeprodukter. Fordel mælkeprodukterne over hele dagen. Drik mælk i forbindelse med et måltid. Skæreost og skimmelkoste kan indgå+ i kosten